قلمرو و محدوده همکاری با حکومت جائر از دیدگاه فقه شیعه

نوع مقاله : مقاله تخصصی

نویسندگان

1 گروه فقه و معارف اسلامی، مدرسه عالی فقه و قرآن، مجتمع آموزش عالی خواهران، نمایندگی استان خراسان، جامعه المصطفی العالمیه، مشهد، ایران.

2 گروه فقه و معارف اسلامی، مدرسه عالی فقه و قرآن، مجتمع آموزش عالی خواهران، نمایندگی استان خراسان، جامعه المصطفی العالمیه،نیجریه.

چکیده

تحقیق حاضر با موضوع قلمرو محدوده همکاری با حکومت جور از نگاه فقه شیعی به نوشته تحریر در آمده است.
انسان چون موجود اجتماعی می باشد و جامعه نیاز به نظم و پیشرفت دارد لذا باید فردی باشد که این وظیفه مهم را به عهده گیرد. فردی که تمام ویژگی های یک حاکم را داشته باشد شایسته رهبری جامعه بشری است. ضرورت تشکیل حکومت با ادله قرآنی، روایی و عقلی پذیرفته شده است.
از دیدگاه فقه شیعه حاکمیت جوامع بشری از آن ائمه اهل بیت (ع) و نائبان آنها است.در غیر این صورت حاکمیت افراد دیگر غیرمشروع بوده و حاکم جور محسوب خواهد شد. در این صورت
  ادله قطعی بر عدم جواز همکاری دلالت دارد مگر در برخی موارد چون اکراه، تقیه و اضطرار باشد. تحقیق حاضر سعی کرده تا به صورت منظم و یک جا به این موضوع پرداخته و آنها در سه فصل جمع آوری کرده :که فصل اول مفهوم شناسی که در آن به تعریف معنای لغوی واصطلاحی حکومت و جور و جائر پرداخته و در فصل دوم  انواع حکومت و در ادامه در فصل سوم این مقاله به حکم حرمت کمک به حکومت جور،  موارد استثناء همکاری با حکومت جائر و ادله آن، وجوب قبول ولایت از سوی سلطان جور و دیدگاه علماء در همکاری با حکومت جائر مطرح گردیده و در پایان با یک نتیجه گیری کلی بحث را به اتمام می رساند.  

کلیدواژه‌ها