نقش اعتقاد به جهان‌بینی توحیدی در تربیت بشر

نوع مقاله : مقاله تخصصی

نویسندگان

1 گروه فقه و معارف اسلامی، مدرسه عالی فقه و قرآن، مجتمع آموزش عالی خواهران، نمایندگی استان خراسان، جامعه المصطفی العالمیه، مشهد، ایران.

2 گروه فقه و معارف اسلامی، مدرسه عالی فقه و قرآن، مجتمع آموزش عالی خواهران، نمایندگی استان خراسان، جامعه المصطفی العالمیه، افغانستان.

چکیده

در جهان­بینی توحیدی هدف از خلقت بشر، تربیت و رشد ملکات انسانی اوست اما سؤال اساسی اینست که از چه طریقی انسان می­تواند به این مهم دست یابد؟ اولین مرتبه هدایت که سبب حرکت انسان بسوی کمال و تربیت می­شود اندیشیدن و تفکر در هدف خلقت، خالق جهان، عدل الهی و .... است که پاسخ صحیح به آنها زمینه رشد و تربیت بشر را فراهم می­آورد، چرا که تا اعتقادی در انسان شکل نگیرد حرکتی در او پدید نمی­آید. جهان­بینی توحیدی متکفّل پاسخ دادن به این سؤالات است. در این جهان­بینی، جهان و موجودات با هدف حکیمانه­ای خلق شده­اند، به طوری که زندگی انسان معنا می­یابد و در او شوق حرکت به سوی رشد و کمال ایجاد می­شود اما در مقابل جهان­بینی مادی، انسان را در ورطه پوچی و خودمحوری و منفعت­پرستی و ... فرو می­برد، که اینها موجب سقوط انسان از کمالات و فضائل انسانی می­شود.
از آنجا که تربیت به معنای فرآیند یاری رساندن به متربی برای ایجاد تغییر تدریجی در گستره زمان در یکی از ساحت­های بدنی، ذهنی، روحی و رفتاری به منظور دست­یابی وی به کمال انسانی و شکوفا کردن استعدادهای اوست، جهان­بینی توحیدی مسیر و چگونگی این فرآیند را تبیین می­کند.
آنچه در این تحقیق در پی آن هستیم؛ بررسی اثر اعتقاد به مبانی توحیدی در رشد و تربیت بشر به شیوه تحلیلی- توصیفی هستیم. امید است که راه­گشا باشد

  1. *قرآن کریم

    * نهج البلاغه

    1. برگرفته از آثار آیت الله جوادی آملی؛ تحقیق و تدوین: احمد بابایی چگینی، امامت منشأ حیات خردمندانه بشری، قم: اسراء، 1396.
    2. سبحانی، جعفر، راز بزرگ رسالت، قم: مؤسسه امام صادق (ع)، 1386.
    3. شریعتی سبزواری، محمدباقر، وحی و نبوت در نگاه عقل و دین، قم: مؤسسه بوستان کتاب (مرکز چاپ و نشر دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم)، 1388.
    4. شریعتی سبزواری، محمدباقر، امامت و رهبری در نگاه عقل و دین، قم: مؤسسه بوستان کتاب (مرکز چاپ و نشر دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم)، 1389، چاپ دوم.
    5. شریعتی سبزواری، محمدباقر، معاد در نگاه عقل و دین، قم: مؤسسه بوستان کتاب (مرکز چاپ و نشر دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم)، 1380.
    6. فلسفی، گفتار فلسفی کودک از نظر وراثت و تربیت، ج 1، تهران: هیئت نشر معارف اسلامی، چاپ پانزدهم، 1353.
    7. فلسفی، محمدتقی، معاد از نظر روح و جسم، تهران: دفتر نشر فرهنگ اسلامی، چاپ پنجم 1384.
    8. قرائتی، محسن، اصول عقاید (توحید، عدل، نبوت، امامت، معاد)، تهران: مرکز فرهنگی درسهایی از قرآن، 1375، چاپ چهارم 1385.
    9. (به اهتمام): کسار، سیدعلی، توحید پژوهشی در مراتب و دست آوردهای آن، ج 1، درسنامه­های علامه محقق آیت الله سید کمال حیدری، مترجم مجید شمس آبادی حسینی، تهران: دانشگاه امام صادق (ع)، چاپ اول: 1392.
    10. محمدی ری شهری، محمد، مبانی خداشناسی، قم: دارالحدیث، 1375.
    11.  مطهری، مرتضی، خدا در زندگی انسان، تهران: صدرا، چاپ سوم 1393.
    12. مطهری، مرتضی، مجموعه آثار شهید مطهری، (ج 2)، تهران: قم: صدرا، 1368، چاپ چهاردهم: 1386.
    13. مطهری، مرتضی، معاد، قم: صدرا، 1373، چاپ بیست و ششم: 1393.
    14. مطهری، مرتضی، نبوّت، قم: صدرا، 1373، چاپ شانزدهم: 1389.
    15. نصری، عبدالله، مبانی رسالت انبیاء در قرآن، تهران: سروش (انتشارات صدا و سیما)، 1376، چاپ دوم: 1388.